OKB, obsesyon adı verilen takıntılı düşünce, fikir ve dürtüler ile Kompulsiyon adı verilen yineleyici davranışlar ve zihinsel eylemlerden oluşan bir ruhsal hastalıktır. Genellikle ergenlik döneminde ve 20-30'lu yaşlarda başlamasına karşın, okul öncesi çağdaki çocuklar dahil herhangi bir yaşta görülebilir. Erkeklerde daha erken yaşlarda başlasına karşın genel olarak kadınlarda daha sık görülmektedir. OKB, günlük yaşam etkinliklerini ciddi olarak kısıtlayabilen, aile, meslek ve sosyal yaşamda önemli işlev kayıplarına yol açan, yaşam kalitesini düşüren bir hastalıktır.
OKB'ye Örnek Olarak;
Temizlik Takıntısı: Kişinin bedeninin ve giysilerinin kir, mikrop, toz gibi etkenler; kimyasal maddeler, deterjanlar, zehirler ile idrar, gaita ve diğer beden salgıları ile buluşacağına ilişkin takıntıları ve bu takıntıların yarattığı sıkıntıyı gidermek için yaptığı davranışlardır.
Sürekli Kuşkulu Olmak: En sık görülen obsesyon ve kompulsiyonlardandır. Kişi gaz ocağı, kapı, kilit gibi nesnelerdin açık kalmış olabileceğinden, ütü vs. elektrikli aletlerin fişlerinin prizde takılı kalmış olabileceğinden kuşku duyar ve emin olmak için tekrar kontrol etme gereksinimi duyar.
OKB Ne Sıklıkla Görülür?
OKB sanılanın aksine toplumda sık görülmektedir.
OKB'nin Nedenleri Nelerdir?
Genetik Faktörler
Çevresel faktörler
OKB Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
OKB, günlük yaşam aktivitelerini kısıtlayan, işlevselliği düşüren bir bozukluktur. bu sebeple tedavisinde Bilişsel Davranış Terapi ve beraberinde gerekli durumlarda ilaç tedavisine başvurulabilir.