Cinsel işlev bozuklukları; olumsuz deneyimler, travmalar, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, istenmeyen gebelikler gibi olayları kapsamaktadır. Cinsel işlev bozuklukları tedavisinde öncelikle nedenin bulunması ve sonrasında tedavinin planlanması gerekmektedir. Bu durumda izlenecek yolu belirlemek daha sağlıklı olacaktır. Cinsel işlev bozuklukları tedavisinde kişinin hayatını olumsuz etkileyen psikolojik nedenlerin azaltılması ve kişinin normal cinsel hayatına geri kazandırılması hedeflenmektedir.
Cinselliğin aşamaları; cinsel isteğin artması, penisin sertleşmesi ve vajinanın ıslanmasıyla cinsel uyarılma gerçekleşmesi ve orgazm olmadır.
Belirtileri Nelerdir?
Erkeklerde
Peniste yeterli sertliğin olmaması
Peniste yeterli sertlik olması ancak yeterli haz alınmaması
Erken boşalma olması ve bu yüzden penis sertliğinin azalması
Kontrol edilemeyecek şekilde boşalma yaşanması
Cinsel tatminin yetmemesi
Cinsel birliktelik öncesi, esnasında ve bitiminde yaşanan gerginlik
Kadınlarda
Cinsel ilişkinin ağrılı geçmesi
Vajina ve penis birleşmesinin çok zor olması ya da hiç gerçekleşememesi
Tampon kullanırken ağrı ve acı meydana gelmesi
Jinekolojik muayene esnasında vajinada ağrı oluşması
Cinsel birliktelik esnasında kaslarda kasılma olması
ERKEN BOŞALMA
Penis ve vajinanın birleşme yaşamasından önce ya da hemen sonrasında, normalden daha az bir cinsel uyarı ile erkeğin istemeden boşalmasına erken boşalma denir. Erken boşalma çoğu erkek için utanç verici bir durum olarak görülür ve konuşmaktan kaçarlar ancak erken boşalma hem sıkça rastlanan hem de tedavisi olan bir durumdur. Erken boşalma ilk başta hafif olup daha sonra artarak devam edebilir. Erken boşalma görmezden gelinirse ve dikkate alınmazsa bu hem çift arasında iletişim sorunlarına yol açar hem de başka cinsel işlev bozuklarının yaşanmasına sebep olur.
Yaşam boyu devam eden erken boşalma: Bu erken boşalma türü, ilk cinsel birliktelikte yaşanır ve diğer tüm cinsel birlikteliklerde yaşanmaya devam eder. Genel olarak en az görülen boşalma çeşidi budur.
Kazanılmış erken boşalma: Fizyolojik veya psikolojik değişimler yaşanmasıyla ortaya çıkan bu boşalma çeşidine erkekler arasında daha çok rastlanır.
Değişken erken boşalma: Bazen erken bazen de normal boşalmanın gerçekleştirdiği bu erken boşalma çeşidi en çok görülen türdür.
Duyusal (subjektif) erken boşalma: Bu boşalma çeşidinde aslında fiziksel olarak cidden bir erken boşalma gerçekleşmez ancak bazı kültürel ve psikolojik sebepler ile kişi erken boşalma yaşadığını sanabilir.
ERKEN EREKSİYON
Erken ereksiyon, orgazmın beklenenden erken bir şekilde gerçekleşmesidir. Erken ereksiyonun belirli bir sebebi yoktur lakin; seratonin eksikliği, psikolojik sıkıntılar ve yaş bir etken olarak değerlendirilmektedir. Tedavide en önemli olan şey çiftlerin birbirini desteklemesi ve çift terapisi almalarıdır. Alanında uzman etkili bir doktor ile birlikte gerçekleştirilecek tedavi bu sorunun kolayca aşılmasını sağlayacaktır.
ERKEN SERTLEŞME
penisin vajinaya girmeden önce erkenden sertleşmesi ve bu sertliğini koruyamayıp aynı zamanda kaybetmesidir. Erken sertleşme; hastalık, ilaç yan etkileri, yaralanma ve psikolojik sorunlar sonucunda ortaya çıkabilir. Kişi doktora başvurduğu zaman öncelikle cinsel yaşamı ile birlikte hayatı hakkında ayrıntılı bilgi alınır. Erken sertleşmenin ne kadar gerçekleştiği ve ne zaman başladığı ile ilgili soruların cevabı aranır. Daha sonra kişiye bazı testler uygulanır ve en sonunda kişiye en çok uyacak olan tedavi yöntemi seçilir.
KADINLARDA CİNSEL İŞLEV BOZUKLUKLARI NELERDİR?
VAJİNİSMUS
Kadınlarda vajina kaslarının istemsiz kasılmasıyla ortaya çıkar. Kadın cinsel ilişkiye girmek istemesine rağmen vajina kadının istemi dışında kendini kasar ve penisin vajinadan içeri girmesini engeller. Vajinismus hastalığı olan kadınlar çoğunlukla bacaklarını sıkıca kapatırlar ve ilişkiye izin vermezler ya da ilişki sırasında çok fazla düzeyde ağrı çekerler.
Vajinismus hastalığı, kadınların cinsel hayatının denk geldiği dönemine göre ikiye ayrılır.
Primer Vajinismus:. Bu vajinismus türünde kadınlar sadece penise karşı değil vajinaya girebilecek her şeye karşı kasılma sorunu yaşarlar. Primer vajinismusun temelinde genellikle ilk gece korkusu vardır.
Sekonder Vajinismus: Normal bir cinsel hayat süren kadınlarda ağrılı şekilde yapılan jinekolojik tedavi, düşük, kürtaj ya da zorlu geçen bir doğum sonrası yaşanan travmalar sonucunda oluşan vajinismus türüne denir. Yaşın ilerlemesiyle östrojen seviyesi düşer ve bu sebeple vajina içinde oluşan nemlilik azalır, elastiklik de git gide kaybolur. Bu yüzden cinsel birliktelik sırasında fazlaca ağrı meydana gelir.
İlk gece korkusu, kızlık zarına atfedilen fazla önem, namus kavramının yanlış ve sürekli kadınlara baskı kurma amacıyla kullanılması, toplumsal yargılar ve cinsel birliktelikle ilgili abartılı cümleler vajinismusun oluşmasında çok büyük etkendir. Aynı zamanda kadınların yaşadığı ilk cinsel birliktelik esnasında çok acı duyup kanama yaşaması, partnerinin onu zorlaması ve tecavüze uğraması da sebepler arasındadır.
Vajinismus tedavisi olan bir rahatsızlıktır. Öncelikle hasta bu problemini kabul etmeli ve yüzleşmelidir. Kişi tedaviyi kabul etmeli, negatif düşüncelerini kafasından uzaklaştırmalıdır.