Aile bireylerinin olan ilişkilerine, yaşadıkları problemlere bu problemlerin çözümüne odaklanır ve aile içinde yaşanabilecek zihinsel ya da duygusal problemlerin çözümünü amaçlayan, aileye danışmanlık hizmeti veren kişidir. Aile içindeki rollerin ve sorumlulukların anlaşılmasını sağlar ve ailedeki çatışma konularının tespit edilmesine yardımcı olur. Aile bireylerine de sorunlarla ilgili farkındalık kazandırır. Aile bireylerine duygularını ve düşüncelerini rahatlıkla paylaşabilecekleri güvenli bir ortam oluşturan kişidir.
Aileye sorunlarıyla sağlıklı bir şekilde başa çıkabilmeleri için gerekli olan becerileri öğretir.
Aile danışmanının ilgilendiği konular arasında genel olarak;
Aile içi iletişim sorunları,
Çatışmalar,
İlişki içindeki temel ihtiyaçlar,
Aile düzeninde yaşanan değişiklikler,
İş ve ekonomik sıkıntılar,
Boşanma ve boşanma sonrası süreç,
Aldatma,
Ebeveynlik,
Aile içi şiddet ve yaşam dönemlerine adaptasyon problemleri yer alır.
Aile Danışmanı Terapi Yapar mı?
Aile danışmanı bu konuda yasal olarak yeterliliği olan kurum ve kuruluşlardan aile danışmanlığı sertifikasını almış kişidir, terapist değildir. Aile bireylerinden en az birinin yaşadığı problem psikopatolojik olan bir rahatsızlıkla ilgiliyse aile danışmanı bu duruma müdahale etmemeli ve bireyi uzman psikologlara ya da psikiyatristlere yönlendirmelidir. Aile için danışmanlık hizmeti verir. Onlara sorunlarını çözmede farkındalık sağlayarak, gerekli beceriler kazandırarak rehberlik eder. Etik olarak terapiler sadece üniversitelerin psikoloji bölümlerinden mezun olmuş ve daha sonra da klinik psikoloji gibi uzmanlık unvanı kazandıran yüksek lisans programlarını tamamlamış kişiler tarafından yapılmalıdır.
Aile Danışmanının Görev ve Sorumlulukları
Çeşitli teknikler kullanarak ailenin yapısını ve aile bireylerinin özelliklerini anlamaya çalışır. Ailenin öyküsüyle ilgili bilgi toplar.
Belirli soruna karşı aile üyelerinin ne hissettiğini, ne düşündüğünü ve nasıl davrandığını tespit eder.
Sorunun ilk ne zaman ortaya çıktığı ve ne sıklıkla yaşandığı gibi konulara odaklanmayı hedefler.
Aile sistemindeki rol ve sorumlulukları inceler.
Ailenin iletişim biçimine odaklanır. Aile bireylerinin birbirleriyle işlevsel bir şekilde iletişim kurabilmeleri için onları teşvik eder.
Aile yaşam döngüsü evrelerinde yaşanan adaptasyon sorunlarıyla ilgilenmektedir.
Evlenme aşamasında olup aile kurmayı isteyen çiftlere danışmanlık hizmeti verir.
Boşanma öncesi dönemde olan ailelere bu süreci yönetebilmeleri için rehberlik eder.
Boşanma sonrası bireylere ve çocuklarına bu sürece olumsuz bir şekilde etkilenmeden adapte olabilmeleri için uyum programları oluşturur.
Ailenin yaşadığı ölüm, kronik hastalık, iflas gibi kriz dönemlerinde aile bireylerinin başa çıkma stratejilerini güçlendirir.