Bipolar Bozukluk iki zıt hastalığın birleşmesinden oluşmaktadır. Biri mani diğer bir adıyla taşkınlık, diğeri ise depresyon yani çökkünlüktür. Mani dönemi duygudurumun çok yükseldiği, kişinin aşırı enerjik olduğu dönemdir. Diğer yandan çökkünlük dönemi, mutsuzluk, karamsarlık, özgüvende azalma, fazla uyku isteği, pişmanlık hissi, suçluluk duygu durumu hakimdir. Bu bozukluğun ortaya çıkma sebepleri arasında genetik faktörler, beyin hücre kimyasının değişmesi ve stresli veya travmatik olaylar sebebiyle de ortaya çıkabilir. Bipolar bozukluk, ergenlik veya erişkin döneminde başlar ve hayat boyu devam eder. Bu bozukluğun seyrinin en önemli özelliğinden birisi mevsimsellik göstermesidir. Kişiler ilkbahar-yaz aylarında taşkınlık yaşarken, sonbahar-kış aylarında çökkünlük dönemine girerler. Bipolar bozukluğun tedavisinde ilaç tedavileri önemlidir. Artı olarak psikoterapi de kullanılır.
Bu bozukluğa sahip kişilere önerilerde bulunulabilir;
Düzenli beslenin.
Düzenli egzersiz yapın.
Nefes egzersizlerini atlamayın.
Aileniz, arkadaşlarınız veya eşinizle bu rahatsızlığı paylaşmayı ihmal etmeyin.
Düzenli uyumaya özen gösterin.
Çökkünlük dönemindeki duygularıızla teker teker başa çıkmaya çalışın.
Alkolü azaltın ya da hiç kullanmayın.
Uyuşturucudan uzak durun..
Günlük rutinlerinizin olması, belirli bir düzen üzerinden ilerlemeniz bu bozukluğu kontrol altına almak için idealdir. Bu sayede yaşadığınız durumun farkında olup erken müdahale etmeniz kolaylaşacaktır. Kişi taşkınlık döneminde bir doktor ya da arkadaşlarından yardım almalıdır. Bozukluğun yükselmesini beklemek kontrol altına alması zorlaştırır. Bu sebeple erken müdahale çok önemlidir.
Bipolar Bozukluğun tamamiyle iyileşmesi mümkün değildir ama doğru müdahale ve erken tedavi ile kontrol altına alınabilir.